Kolagenový protein
Kolagen je typ bílkoviny běžně spojený s kosmetickými výrobky pro pevnou a mladistvou pleť. Ale v poslední době se kolagen rychle rozšířil i mimo kategorii krásy na další trhy včetně sportovní výživy. Další výhodou kolagenových výrobků bývá doplněný vitamín C, který přispívá správnému fungování kostí a kloubů.
Co je kolagen?
Kolagen je nejhojnějším proteinem ve vašem těle. Je jedinečný na rozdíl od jiných proteinů v tom, že obsahuje hojnost tří aminokyselin: glycinu, prolinu a hydroxyprolinu. Tyto aminokyseliny se často opakují v celkové sekvenci kolagenu a skládají se do trojitě spirálové struktury, aby poskytly nerozpustný vláknitý protein, který poskytuje strukturální podporu pro pojivové tkáně vašeho těla, včetně kostí, kůže, chrupavky, vazů a šlach.
Je také zastoupen v krevních cévách, střevech, rohovkách a dentinu v zubech. Název kolagen ve skutečnosti pochází z řeckého slova „kólla“, což znamená lepidlo. Bez strukturální podpory kolagenu se tyto tkáně stávají křehkými. Produkce kolagenu klesá s věkem a expozicí faktorů životního stylu, jako je kouření a UV záření. Kromě těchto faktorů může špatná výživa přispět k nedostatku živin nezbytných pro produkci kolagenu.
Kolagenové proteinové doplňky
Ačkoli se kolagen již dlouho používá v aktuálních kosmetických aplikacích, jako jsou pleťové vody, pleťové krémy a prášky, tak jedlé a pitné aplikace, jako například proteinové prášky, se stávají populárními prostředky pro doplnění kolagenu.
Práškové formy kolagenu pochází z pojivových tkání krav, prasat, kuřat a ryb. Často procházejí procesem hydrolýzy, chemickou reakcí, která štěpí kolagen na menší kousky nazývané peptidy, což umožňuje snadné trávení a rychlou absorpci. Když je denaturován teplem, kolagen vytváří želatinu, což je běžná potravinová složka, která se nachází v želatinových dezertech, gumových bonbónech, zmrzlinách a jogurtech.
Většina výzkumů zkoumajících účinky kolagenu na stav kůže a jeho přínosy pro organismus, používá kolagenové bílkovinné doplňky.
Výhled růstu trhu
Očekává se, že doplňky a sportovní výživa s obsahem kolagenu povedou k nárůstu v nadcházejících letech. Tyčinky, práškové či tekuté koncentráty jsou nejčastější a nejoblíbenější formou pro použití kolagenu ve výrobcích sportovní výživy.
Kolagen je tím jedinečně umístěn na trhu tak, aby uspokojil poptávku po "optimálním stárnutí", které stále zvyšuje zájem o doplňky výživy pro kůži, klouby a kosti.
Očekává se, že jako častá složka cukrářských výrobků, jako jsou marshmallows, gumové bonbóny a ovocné svačiny, zůstane kolagen ze želatiny funkční složkou potravin. Je také bohatě využíván v mlékárenském průmyslu pro výrobu jogurtů, zmrzliny, sýrů a speciálních dezertů.
Autorka článku: Mgr. Janka Jančíková, výživová poradkyně
1.1.2013
Petra Kvitová doporučuje
na váš první nákup, stačí zadat váš e-mail.
Slevový kód aktivujete kliknutím na tlačítko níže. Nebo jej můžete zadat ručně v 1. kroku košíku.
Váš kód
Zkopírováno do schránky.
Vaše e-mailová adresa byla již byla použita k vyplnění formuláře.
a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.
Doprava ZDARMA při nákupu nad
Vyberte si dárek ke každému nákupu
Speciální akce každý měsíc
Používáme kvalitní a značkové suroviny
Rychlá expedice vaší objednávky
Nutriční poradenství pro vás
Copyright © 2025 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena