Dnešní trh již nabízí širokou škálu funkčních potravin a tipů na svačinky během dne. Bezesporu sem patří i oblíbené proteinové tyčinky. Ale jak si vybrat tu správnou a podle čeho se orientovat? Přinášíme vám pár tipů, ať již hledáte tyčinku s vysokým obsahem bílkovin, nebo se zaměřujete spíše na snížený obsah cukrů.
Proteiny neboli bílkoviny jsou důležitou makroživinou, která má v našem organismu nezastupitelné funkce.
Proteinové tyčinky jsou ideální, pokud hledáte rychlou a výživnou svačinku mezi jídly. Jsou pomocníkem, pokud potřebujete doplnit bílkoviny a zároveň spousta proteinových tyčinek představuje i zdroj vlákniny. V dnešní moderní době se výrobci také snaží připravit produkt tak, aby byl vhodný i pro celiaky či klienty, kteří hledají produkty se sníženým obsahem cukru z důvodu dodržování redukčního režimu. Proteinovou tyčinku bychom ale měli brát především jako zpestření našeho jídelníčku, protože plnohodnotné jídlo je vždy na prvním místě.
Nejdůležitější roli při výběru hraje jednoznačně složení produktu. Největší podíl obsažených složek je vždy uveden na začátku složení. Tedy mezi prvními složkami, u proteinových tyčinek, by se správně měla objevit bílkovina. Pokud má člověk nějakou alergii, tak by měl také věnovat pozornost tučně zvýrazněným surovinám ve složení.
Tyčinka může být označená jako zdroj bílkovin, pokud bílkoviny představují alespoň 12 % energetické hodnoty potraviny. Titulem s vysokým obsahem bílkovin se může pyšnit tyčinka, ve které představují bílkoviny alespoň 20 % energetické hodnoty potraviny. Ideální pro sportovce, kteří chtějí co nejefektivněji podpořit svalový růst, jsou pravidelné porce jídla s obsahem bílkovin 20 g až 25 g na porci.
Nálož 25 g bílkovin obsahuje Protein Bar 50 nebo celých 21 g bílkovin najdete v oblíbené Qwizz Protein Bar.
Pokud si hlídáte, kvůli redukčnímu režimu, snížený obsah cukrů ve stravě, pak byste se měli podívat i na jejich podíl v tyčince. Vždy je lepší upřednostňovat komplexní sacharidy, to znamená ty, které se vstřebávají pozvolna, a tak dodávají našemu tělu energii postupně. Zatímco jednoduché cukry, bez vydané aktivity, je lepší přijímat v menším množství. Cukry najdete v tyčinkách pod různými názvy, například dextróza, fruktóza, melasa nebo třtinový cukr. Další cukr, který můžeme v tyčinkách najít je i isomaltulóza, tato má však nižší glykemický index a má až 5x delší dobu vstřebávání, díky silnější vazbě glukózy a fruktózy oproti běžnému cukru sacharóze. Úplně však nemusíte zatracovat proteinové tyčinky s vyšším obsahem sacharidů, například po tréninku vás nabijí energii, která je potřebná i pro regeneraci.
Skvělá volba tyčinky bez přidaného cukru je Be Slim, která je navíc s vysokým obsahem bílkovin.
V každé potravině je obecně dobré si hlídat nižší poměr nasycených mastných kyselin oproti nenasyceným mastným kyselinám. Tuky však musí být vhodné i pro technologickou výrobu tyčinky, a proto je leckdy velmi náročné obejít se například bez palmového oleje. Množství tuků v jídelníčku Čechů obvykle překračuje doporučené denní množství 30 % z celkového denního energetického příjmu, a proto bychom se měli zaměřit na jejich snížený obsah v potravinách.
Tyčinky, které jsou čistě z rostlinných surovin mývají přirozeně i nižší podíl nasycených mastných kyselin. Takovéto tyčinky jsou i skvělým zdrojem přírodní energie. Pochutnejte si na křupavé tyčince z oříšků, semínek a medu DeNuts.
Již velká část výrobců začíná obohacovat produkty o užitečné látky jako například vitaminy, vlákninu nebo tolik oblíbený stimulující kofein. Proteinové tyčinky obvykle obsahují minimálně 3 g vlákniny a některé mají dokonce 10 až 15 gramů vlákniny, což představuje až polovinu doporučené denní dávky pro dospělého člověka. Přidané vitaminy navíc produkt obohatí díky svým pozitivním účinkům pro náš organismus.
Mezi takové produkty se řadí i proteinová tyčinka Protein Bar obohacená o některé vitaminy skupiny B, vitamin E, kyselinu listovou a biotin.
1. Kolik gramů bílkovin za den/na kilogram tělesné váhy se obecně doporučuje přijmout u běžného jedince?
2. Dokážete vyjmenovat alespoň 5 funkcí bílkovin pro lidské tělo?
3. Jaký typ bílkoviny je pro tělo rychleji vstřebatelný, kasein nebo syrovátkový protein?
4. Bílkoviny jsou pro nás přirozeně zdrojem aminokyselin. Dokážete vybrat z nabídky ty, které jsou pro naše tělo esenciální (to znamená, které si naše tělo nedokáže vytvořit samo)?
A) L-leucin B) L-tyrosin C) L-arginin D) L-valin E) L-glutamin
5. Vyjmenujte alespoň 3 rostlinné zdroje s významnějším obsahem bílkovin.
6. Z čeho se získává syrovátka, jejíž bílkovina je často používaná do doplňků stravy?
7. Co znamená označení BCAA?
Mgr. Veronika Pokorná, DiS. 15.2.2023
Petra Kvitová doporučuje
na váš první nákup, stačí zadat váš e-mail.
Přečtěte si zpracování osobních údajů společnosti NUTREND.
Slevový kód aktivujete kliknutím na tlačítko níže. Nebo jej můžete zadat ručně v 1. kroku košíku.
Váš kód
Zkopírováno do schránky.
Vaše e-mailová adresa byla již byla použita k vyplnění formuláře.
Speciální balíčky za skvělou cenu – perfektní dárek pro vaše blízké nebo jako odměna pro vás!
a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.
Doprava ZDARMA při nákupu nad
Vyberte si dárek ke každému nákupu
Speciální akce každý měsíc
Používáme kvalitní a značkové suroviny
Rychlá expedice vaší objednávky
Nutriční poradenství pro vás
Copyright © 2025 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena