SYCENÉ NÁPOJE

SYCENÉ NÁPOJE

Historie uměle sycených nápojů sahá do osmnáctého století. Několik pokusů nahradit přírodně sycené vody proběhlo již o jedno století dříve, ale tyto pokusy nebyly příliš úspěšné.

Samotná Coca-Cola se s oxidem uhličitým potkala poprvé v roce 1888 a od té doby začaly být sycené nápoje na vzestupu. Oblíbenost sycených nápojů je patrná dodnes, a to i přes některá varování vědců a zdravotníků před příliš častou konzumací nápojů s obsahem CO2.

CO2 (oxid uhličitý) je bezbarvý nehořlavý plyn. Jeho koncentrace v atmosférickém vzduchu je velmi nízká a dosahuje hodnoty přibližně 0,03%. Je těžší než vzduch a vzniká jako konečný produkt spalování uhlíku a jeho sloučenin při mnoha biologických procesech. V lidském těle vzniká při látkové výměně a krví je přenášen do plic, kde je částečně vydýcháván. Ve vydechovaném vzduchu je jeho koncentrace cca 4,5 %.

CO2 stimuluje dýchání, takže jeho větší tvorba (např. při fyzické zátěži) zároveň zrychluje a prohlubuje dech. Nadměrné hromadění oxidu uhličitého v těle by vedlo k únavě, útlumu vědomí až bezvědomí („narkotický účinek“). Pokles množství oxidu uhličitého je vlivem vzestupu pH provázen pocity brnění až křečemi (tetanie). CO2 rozpuštěný v krvi, ale i v dalších tělesných tekutinách se z části přeměňuje na kyselinu uhličitou, bikarbonát a proton (H+). Podílí se proto na acidobazické rovnováze. Při vzestupu CO2 v těle dochází k respirační acidóze, při poklesu k respirační alkalóze. Naše tělo dokáže tyto stavy regulovat za pomoci minerálů Ca, Mg, K a Na. Pokud však nejsou zmíněné minerály přijímány v dostatečném množství stravou, bude docházet k demineralizaci například kostí, zubů a jiných tkání.

V dutině ústní volný CO2 způsobuje silnější prokrvení sliznice a vyvolává známý osvěžující pocit, který známe z konzumace sycených nápojů. V tu chvíli se snižuje citlivost chuťových receptorů a může přijít nutkání říhat. Díky zmíněnému osvěžujícímu pocitu osvěžení, dochází k tišení žízně menším množstvím vody, než by k tomu bylo třeba u vody nesycené. Touto cestou tedy může v extrémech docházet k postupné dehydrataci.

Oxid uhličitý je však přirozenou součástí okolního prostředí i našeho organismu. Není to tedy žádná cizorodá látka, která by měla vzbuzovat větší obavy. CO2 je přirozený odpadní produkt našeho těla, který za běžných podmínek z těla vylučujeme. Do těla jej dostáváme pitím kvašených nápojů nebo nápojů sycených CO2 a pitím přírodních kyselek. Z vědeckých výzkumů je patrné, že jednorázovým vypitím 0,3 l perlivé vody dostaneme do organismu přibližně 1,5 g CO2 – což představuje čtyřnásobek toho, co je tělo průměrného dospělého člověka schopno vyprodukovat za jednu minutu. Příliš častým pitím sycených vod může tedy docházet k zásahu do vnitřního prostředí našeho organismu.

Preferujte při svém pitném režimu především pramenitou neperlivou vodu, jako například NATRES.

Michal Tůček
výživový konzultant společnosti Nutrend
tucek@nutrend.cz

1.1.2013

Poznejte sílu ořechů

Zbrusu nová Denuts Protein

Vyzkoušet
Poznejte sílu ořechů

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Probuďte svoji sílu

Vyzkoušet
Probuďte svoji sílu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena