Ať už jste někdy drželi přísné sacharidové vlny, zkusili populární keto dietu, přísahali na paleo stravování nebo experimentovali s přerušovaným půstem, všechny tyto diety mají jedno společné – pokud vedly k hubnutí, bylo to díky jedinému nevyhnutelnému mechanismu – kalorickému deficitu.
Nezáleží na tom, jak sofistikovaně je konkrétní dieta prezentována, zda zdůrazňuje „magickou“ roli omezení sacharidů, zvyšování tuků nebo časování jídel. Konečný výsledek je vždy stejný – hubnutí nastává, pokud tělo spaluje více kalorií, než přijímá. Rozdíly mezi dietami však spočívají v tom, jakým způsobem pomáhají tuto zápornou energetickou bilanci udržet.
Každá z těchto diet může mít své potenciální výhody, stejně jako nevýhody a pravděpodobně si většina z nich najde své zastánce i odpůrce. Někomu vyhovuje konzumovat jídlo pouze během omezeného časového okna – intermittent fasting, jiný časy neřeší a jen preferuje stravu s vysokým obsahem bílkovin, která podporuje sytost.
Klíčem k úspěchu není ani tolik výběr nejlepší diety, jako především pochopení základního principu, kdy nám zákon o zachování energie říká, že záleží jen na skutečném příjmu a výdeji, se kterými můžeme velice dobře manipulovat. A klíčovým faktorem, abychom to všechno zvládli je udržitelnost takové diety. Cesta příliš utažených diet totiž obvykle vede jen k opačným obdobím přejídání a tomu je třeba zamezit. Naše je stravování totiž je možné nastavit tak, abychom se i při redukci kalorií cítili dobře a prakticky nehladověli.
Abychom mohli kila shodit a už je znovu nenabrali, je zkrátka důležité rozumět tomu, jak správně jíst. A pokud se to naučíme, není třeba s sebou stále nosit kalkulačku kalorií a vše si počítat. Naše tělo si samo řekne, kdy má dost, pokud jsou naše stravovací návyky postaveny na dobrých základech.
Pro začátek ale přeci jen není od věci kuchyňskou váhu vytáhnout, abychom měli přehled nad tím, kolik energie v jednotlivých potravinách vlastně je.
Abychom pochopili, jak se do kalorického deficitu dostat, je důležité rozdělit energetický výdej našeho těla na jeho základní složky:
Jedná se o energii, kterou tělo potřebuje k udržení základních životních funkcí – dýchání, činnosti srdce, regulace tělesné teploty a podobně. BMR tvoří přibližně 60–70 % celkového energetického výdeje.
Při trávení a zpracování potravy dochází k mírnému navýšení energetického výdeje. TEF tvoří zhruba 10 % celkové denní potřeby energie.
Sem samozřejmě napatří jen běhání venku a cvičení ve fitku, ale taky běžné denní aktivity, jako jsou chůze a domácí práce. Tyto aktivity pak samozřejmě velmi výrazně ovlivní náš denní výdej.
I drobné pohyby, jako je poklepávání nohou nebo gestikulace, mohou hrát roli v celkovém výdeji energie.
V kalorickém deficitu jsme tedy tehdy, když celkový příjem kalorií z jídla a nápojů nepokrývá tyto zmíněné potřeby našeho těla a to je nuceno sáhnout do svých energetických zásob.
Pokud je náš deficit příliš malý, pokrok bude pomalý, zatímco příliš velký deficit může způsobit ztrátu svalové hmoty, únavu, dlouhodobou neudržitelnost a případné zdravotní komplikace.
Pro efektivní a zdravé hubnutí je proto důležité postupovat s rozumem, a ideálně podle následujících kroků.
Bazální metabolický výdej (BMR) je množství kalorií, které vaše tělo potřebuje k zajištění základních funkcí, jako je dýchání, srdeční činnost a regulace tělesné teploty, při úplném klidu.
Výpočet BMR lze provést pomocí Harris-Benediktovy rovnice, k čemuž vám dobře poslouží volně dostupné webové kalkulačky, nebo si ho jednoduše můžete spočítat sami.
Pro muže: BMR = 88,36 + (13,4 × váha v kg) + (4,8 × výška v cm) – (5,7 × věk v letech)
Pro ženy: BMR = 447,6 + (9,2 × váha v kg) + (3,1 × výška v cm) – (4,3 × věk v letech)
Příklad výpočtu: žena, 30 let, váha 65 kg, výška 165 cm:
BMR = 447,6 + (9,2 × 65) + (3,1 × 165) − (4,3 × 30)
BMR = 447,6 + 598 + 511,5 − 129
BMR = 1 428,1 kcal
Vaše denní energetická potřeba zahrnuje nejen BMR, ale také kalorie spálené fyzickou aktivitou. Buď se můžete podívat na své chytré hodinky, kolik máte spálených tzv. „aktivních kalorií“, nebo si tuto hodnotu lze spočítat pomocí násobení BMR tzv. aktivním faktorem.
Příklad: muž s BMR 1 864 kcal a střední aktivitou
TDEE = 1864 × 1,55 = celkový denní výdej 2 888kcal
Doporučený kalorický deficit závisí na vašich cílech:
Příkad: pokud TDEE muže je 2 888 kcal, při 20% deficitu bude jeho denní příjem
Příjem = TDEE − (TDEE × 0,2)
Příjem = 2888 − 577,6 = 2 310kcal
Aby bylo hubnutí udržitelné a cítili jste se zdravě a fit, je také důležité chápat rozdělení kalorií do bílkovin, sacharidů a tuků.
Doporučení pro makroživiny v kalorickém deficitu může vypadat takto:
Příklad: muž s příjmem 2 310 kcal, 80 kg tělesné hmotnosti:
Kalorický deficit neznamená hladovění ani omezování na extrémní diety. Naopak, základem by měla být průmyslově málo zpracovaná strava, která vám dodá všechny potřebné živiny, ale taky vás na rozdíl od mnoha polotovarů patřičně zasytí.
Sledujte váhu, obvody těla a celkový pocit (hlad, energie, výkon). Pokud hubnutí stagnuje, nebo naopak jde příliš rychle, můžete upravit příjem nebo výdej.
Rychlé výsledky mohou vést k vyčerpání a ztrátě svalové hmoty.
Pokud to tak máte rádi, nastavte si rozumné odměny, které vám pomohou udržet dlouhodobou motivaci. Nikomu nedoporučuji nezřízené „cheat days“, ale naproti tomu občasné „cheat meal“ se může zdát (v případě, že se všechno daří) jako dobrá odměna.
Drastické omezení kalorií může zpomalit metabolismus, vést k únavě a hormonálním problémům. Navíc se často stává, že lidé nevydrží dlouhodobě dodržovat tak přísnou dietu.
Nízký příjem bílkovin zvyšuje riziko ztráty svalové hmoty, což snižuje efektivitu hubnutí a ti, kteří jich mají nedostatek, mají pak také obecně větší hlad.
Dle statistiky často také nevědomky konzumujeme více kalorií, než si myslíme. Doporučuji proto aspoň ze začátku používat váhu na potraviny a aplikace pro sledování jídelníčku.
Spánek hraje klíčovou roli v regulaci hormonů, které ovlivňují hlad a sytost (leptin, ghrelin). Pokud budete dostatečně spát, dieta pro vás bude mnohem snazší a hubnutí vám půjde lépe.
Kalorický deficit funguje, pokud je aplikován správně a konzistentně. Měření pokroku může zahrnovat:
Udržet si dosažené výsledky je často obtížnější než samotné hubnutí. Proto je důležité vytvořit si návyky, které budou dlouhodobě udržitelné:
Kalorický deficit je možná základním principem hubnutí, ale ještě důležitější je vědět, jak na něj. Buďte proto moudří a netrapte se zbytečně hladověním, po kterém by beztak stejně přišlo obžerství. Namísto toho si nastavte dlouhodobě udržitelný jídelníček, který bude obsahovat dostatek kvalitních bílkovin, vlákniny a spoustu čerstvých a nezpracovaných potravin, se kterými vám hubnutí půjde výrazně lépe, zdravěji a udržitelně.
Jakub Prchal 7.2.2025
Petra Kvitová doporučuje
na váš první nákup, stačí zadat váš e-mail.
Přečtěte si zpracování osobních údajů společnosti NUTREND.
Slevový kód aktivujete kliknutím na tlačítko níže. Nebo jej můžete zadat ručně v 1. kroku košíku.
Váš kód
Zkopírováno do schránky.
Vaše e-mailová adresa byla již byla použita k vyplnění formuláře.
a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.
Doprava ZDARMA při nákupu nad
Vyberte si dárek ke každému nákupu
Speciální akce každý měsíc
Používáme kvalitní a značkové suroviny
Rychlá expedice vaší objednávky
Nutriční poradenství pro vás
Copyright © 2025 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena