Jak se připravit na Morava Run  Aneb co všechno musíte vědět, než se vydáte na štafetový závod

Jak se připravit na Morava Run Aneb co všechno musíte vědět, než se vydáte na štafetový závod

Štafetové závody v týmu jsou obrovským hitem. Překonáváte v nich s kamarády vzdálenost dlouhou několik stovek kilometrů, ale i sami sebe. Téměř nespíte, stále jste na cestě, a přitom ze sebe musíte vydat maximum. Jeden za všechny, všichni za jednoho. Jak to tedy zvládnout?

Tento typ závodů jsme už s Michalem běželi mnohokrát a říkáme tomu „dobrovolné sebemrskačství“. Když jste totiž stále v autě, ve kterém spíte, jíte, převlékáte se a neustále zde trávíte čas s celou partou, tak je to někdy dost náročné. K tomu vás čeká několik běžeckých úseků, na kterých musíte rozložit síly tak, abyste je zvládly všechny co nejlépe. I když jste ale úplně hotoví a v danou chvíli si říkáte „už nikdy víc“, tak jakmile doběhnete společně do cíle, jste plní euforie, radosti a začínáte se zajímat, kdy se běží další ročník. Je to totiž naprosto návykové. Krásná trasa, vítězství sám nad sebou a nezaměnitelný týmový duch prostě dělají své.

Na co se připravit:

Auto bude váš druhý domov

Jelikož se jedná o štafetu, tak týmy jedou spolu a obvykle jsou rozdělené do dvou větších aut. To znamená, že pokud zrovna neběžíte, budete většinu času v autě. Je tedy důležité být sbalený tak, abyste se k věcem dobře dostali, dobře se v nich orientovali a ideální je mít nachystanou výbavu přímo na dané úseky. Nebojte se „nabalíčkovat“ si oblečení. To znamená udělat si tašky, kde budete mít vše na jednotlivé úseky pohromadě. Pokud běžíte tři úseky, tak tři tašky. Běžecké boty doporučujeme minimálně dvoje. Pokud by totiž pršelo, tak ať pak máte další suché. Zvlášť si dejte oblečení a do druhé tašky si zabalte jídlo a doplňky stravy.

Koupelna v řece

Počítejte si tím, že tady se na hygienu moc nehraje. Nebude možnost se někde osprchovat a ani umýt, maximálně tak v Moravě nebo u nějakého rybníka. Vyčistit zuby si, v lepším případě, zvládnete za pomocí kelímku s vodou nebo existují speciální zubní emulze, které jen poválíte v puse a pak vyplivnete. Mnohdy nebude ani možnost kde si umýt ruce, proto si na ně přibalte antibakteriální gely a ubrousky. Oceníte také vlhčené dětské ubrousky, které poslouží jako mokrý toaletní papír a zvládnete s nimi očistit i obličej. Nezapomeňte si přibalit také svůj vlastní toaletní papír. Někdy je ho opravdu potřeba a na mobilních záchodech se může stát, že bude zrovna chybět.

Jak budete jíst?

Nad tím, co budete jíst, je potřeba už dopředu přemýšlet. Mnohdy totiž není vůbec čas někde zastavit a najíst se v restauraci a ani si něco koupit. Buďte proto s jídlem a pitím připraveni na celou dobu závodu. Jídlo by mělo být vyvážené, protože budete potřebovat dostatek energie na výkon. A myslete i na to, aby vše vydrželo i bez ledničky. Nám se osvědčila již hotová sterilovaná jídla, která se prodávají ve speciálních sáčcích, ze kterých je lze v klidu jíst. Jsou to například různá rizota, bulgur se zeleninou a podobně. Pravděpodobně nebudete mít možnost jídlo ohřát, ale dá se to v pohodě sníst i studené vidličkou přímo z obalu.

Ke snídani jsou fajn instantní proteinové kaše, které lze v hrníčku zalít i studenou vodou a máte skvělé a chutné jídlo. Mezi jednotlivými úseky, na dodání energie, jsou skvělé energetické tyčinky, jako je například Voltage nebo Fruit Energy. Po každém úseku je dobré si dát regenerační drink Regener nebo proteinový Recovery nápoj. Jako svačinka bude skvělý proteinový pudink Nutrend, který lze opět jen rozmíchat ve vodě.

A co pitný režim?

Jedna z nejdůležitějších věcí! Ideální je, když celý tým na začátku nakoupí kartony s vodou. Doporučujeme například 1,5 litrovou neperlivou pramenitou vodu Nartes. To se do auta krásně vejde a budete mít jistotu, že vám voda nedojde. Samozřejmě je možné mít i kanystr s vodou a doplňovat ji, ale může se stát, že opět nebude čas a ztratíte tak cenné minuty dotankováváním vody u někoho. Pokud je horko, jsou důležité iontové nápoje, jinak ztratíte cenné minerály. Po doběhu, jak už jsme psali, nezapomínejte na regenerační a recovery drinky. Díky nim budete mít energii i na další úseky. Pijte pravidelně a dostatečně, díky tomu překonáte i velkou únavu ze závodu.

Jak budete spát?

V autě nebudete jenom cestovat, nezapomínejte, že se běží i přes celou noc, takže zastavit se někde na přespání nebudete mít pravděpodobně čas. Budete tedy muset spát v sedě. Ideální je proto pořídit si speciální cestovní límec, který zaručí to, že vám hlava nebude padat na strany a že si nenatáhnete krční svaly. Není na škodu přibalit si také klapky na oči a špunty do uší, pokud vyžadujete ticho a klid. Věřte ale, že budete tak unavení, že pak usnete všude.

Důležité tipy, které se vám budou hodit přímo v závodě

Jak rozložit síly?

Myslete už ze začátku na to, že nepoběžíte jen jeden závod, ale několik úseků. Proto není vhodné vyčerpat síly a napálit to za každou cenu už v tom prvním. Pak nebudete schopní odběhnout ty další, a zvláště pokud se poběží v noci. Budete úplně vyčerpaní a s každým úsekem to bude náročnější. Nenechejte se proto strhnout davem a běžte si takovým tempem, které potřebujete vy.

Jak běžet v noci?

Pokud na vás vyjde noční úsek, tak nepanikařte. Není to tak strašné, jak se zdá. Samozřejmě když běží holka sama v noci, tak to zní strašně, ale tím, že všichni běžci z ostatních týmů budou svítit čelovkami a budou mít na sobě odrazné prvky, tak je uvidíte před sebou jako vlnícího se hada a nebudete mít pocit, že jste tam sami. Doporučujeme kvalitní čelovku, která dobře svítí a také něco vydrží. V noci není na škodu použít repelent.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Halloween
Ines Ben sleva 15 % na vše
Halloween

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Poznejte sílu ořechů

Zbrusu nová Denuts Protein

Vyzkoušet
Poznejte sílu ořechů

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena