5 věcí, které mohou pěkně potrápit běžce

5 věcí, které mohou pěkně potrápit běžce

Běhání má plno přínosů pro zdraví i pro kondici. Jenže je tady pár neduhů, které můžou dobrý pocit a také trénink pěkně zhatit. Víme, jak se jim vyhnout.

Zničené nehty

Chtíc nechtíc, určitě se modrý a bolavý nehet někdy nevyhne žádnému běžci. Příčin může být několik – nevhodné boty, špatná velikost bot, příliš intenzivní nebo dlouhý trénink a také běh z kopce. Nehty pak prostě trpí – nejprve začnou být citlivé, bolestivé, pak začnou měnit barvu, deformovat se a nakonec odpadnou.

Řešení:

Důležité je si opravdu dobře vybírat běžecké boty. Musí sedět, mít dostatek místa v prstové oblasti a také by měly být minimálně o číslo, až o číslo a půl větší. Díky tomu nebudou nehty narážet na botu a nedostanou tolik zabrat. Vhodné je chodit pravidelně i na pedikúru nebo ještě lépe na podiatrické ošetření, kde jsou profesionálové schopni nehty lépe ošetřit a také uzdravit.

Nepříjemné opruzeniny

Nevhodný materiál spodního prádla, neprodyšné legíny, nedostatečná hygiena, přílišné pocení – to všechno může způsobit velmi bolestivý intimní problém, zvaný lidově vlk. Vzniká díky vetší vlhkosti a ve spojení s teplem je o malér postaráno. A není dobré věc nechat jenom tak, protože pak může na kůži vzniknout až akutní zánět, který se velmi špatně léčí.

Řešení:

Často se sprchujte, obzvlášť ihned po tréninku kůži velmi pečlivě osušte, aby nezůstala vlhká. Noste prodyšné oblečení a spodní prádlo a pokud není kůže příliš podrážděná, tak před tréninkem použijte dětský zásyp. Na regeneraci pomáhá také namazat pokožku přírodním olejíčkem – například mandlovým nebo jojobovým.

Inkontinence

I když toto téma může být pro mnohé tabu, trápí hodně běžkyň, a to i mladých. Zejména při intenzivnějším a velmi rychlém běhu dochází k nepříjemnému úniku moči, což může být i velkým společenským problémem. Často to trápí také ženy po porodu, protože svaly pánevního dna nejsou dostatečně pevné.

Řešení:

Tady jde stud stranou a je vhodné navštívit odborníka – urologa. Je také vhodné posilovat svaly pánevního dna, pokud jsou jen povolené, pomůžou tzv. Kegelovy cviky. Pokud nevíte, jak na to, poradí i fyzioterapeut. Na běhání noste tmavé legíny nebo šortky, jejichž barva problém snadno neprozradí a také příliš nepijte těsně před během.

Menstruace

Každoměsíční věc, která může hodně potrápit. Před běháním se můžete cítit slabší, bez energie. Je to normální. Nepříjemná může být také bolestivá menstruace a také při běhání můžou „tyto dny“ způsobit určitý diskomfort.

Řešení:

Pokud se na běhání zrovna necítíte, tak odpočívejte a relaxujte, nic se nestane, protože jinak tělo bude ještě ve větším stresu. Popřípadě, pokud se tréninku nechcete vzdát, zvolněte tempo a zkraťte vzdálenost. Běhat s vložkou není nic moc, skvělou alternativou jsou menstruační kalíšky. Stačí mít jen správnou velikost a získat určitý cvik při jeho zavádění, ale nasadíte ráno a vyjmete až večer. Při nošení, ani při běhu o něm ani nevíte. Nebo zkuste menstruační kalhotky. Je to český patent a jsou vyrobeny ze speciálního materiálu, který pojme vlhkost a nepropustí a od běžných kalhotek je skoro ani nepoznáte.

Puchýře na chodidlech

Běžíte dlouhý závod a najednou to cítíte – štiplavou, palčivou bolest na jednom místě, která se jen zvětšuje a brání vám mít takové tempo, jaké byste chtěli. I malý puchýř dokáže pěkně potrápit a v závodě není čas ho začít lepit. Na vině můžou být nevhodné ponožky a také dobře nevyzkoušené a nevyšlápnuté běžecké boty.

Řešení:

Nikdy nešetřete na kvalitních běžeckých ponožkách nebo podkolenkách. Není to úplně levná záležitost, ale na rozdíl od obyčejných ponožek jsou z materiálu, který dobře saje a odvádí pot, většinou jsou i označené, na kterou nohu patří, protože mají speciální zesílené plošky na místech, které jsou více namáhané. A také platí pravidlo – nikdy nejít na závod v nových botách, nikdy totiž nevíte, co udělají po pár kilometrech.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Poznejte sílu ořechů

Zbrusu nová Denuts Protein

Vyzkoušet
Poznejte sílu ořechů

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Probuďte svoji sílu

Vyzkoušet
Probuďte svoji sílu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena